ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

 

Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρώιμη παρέμβαση;

! Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε!

 

Αν το παιδί σας δεν έχει μιλήσει μέχρι τα δύο έτη , αν δεν ακολουθεί οδηγίες, αν δεν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις , αν δυσκολεύεται να βγάλει ήχους, αν αναρωτιέστε γιατί τα άλλα παιδιά στην ηλικία του το κάνουν τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ένα λογοθεραπευτή.

! Η προσέγγιση «περίμενε και θα τα πει όλα μαζί» ΔΕΝ πιάνει.

Αυτή τη φράση την ακούμε πολύ συχνά . Ειδικά σε περιπτώσεις που τα παιδιά αναπτύσσουν όλες τις δεξιότητες ανάλογα με την ηλικία τους εκτός από τον λόγο. Όταν όμως περνάει καιρός και το παιδί δεν «τα λέει όλα μαζί» τότε έχει χαθεί ήδη το μεγάλο πλεονέκτημα της πρώιμης παρέμβασης!!!

Οι έρευνες λένε πως το 70-80% των παιδιών με καθυστέρηση λόγου ξεπερνάνε τα προβλήματα και είναι ίσα με τα υπόλοιπα παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Υπάρχει όμως και το  σημαντικό ποσοστό 20-30% των παιδιών το οποίο δείχνει ότι τα παιδιά που δεν πληρούν τις γλωσσικές δεξιότητες μπορεί να εμφανίσουν μαθησιακές δυσκολίες, στην ανάγνωση και την γραφή, όταν φτάσουν στο σχολείο. Και τότε είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν οι δυσκολίες και τα κενά.

 

Τι είναι η πρώιμη παρέμβαση;

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα που αφορά τα παιδιά της  βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Στόχος της είναι η ενίσχυση του παιδιού ώστε να φτάσει στα αναπτυξιακά ορόσημα της ηλικίας του.

Σε αυτό το θεραπευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ειδικοί παιδαγωγοί.  Επίσης, μπορεί να συμμετέχουν και άλλες ειδικότητες.

 

Πότε χρησιμοποιούμε την πρώιμη παρέμβαση;

Την πρώιμη παρέμβαση την χρησιμοποιούμε στα παιδιά που παρουσιάζουν σύνδρομα, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και καθυστέρηση λόγου και ομιλίας.

Ποιά η σημασία της πρώιμης παρέμβασης;

  • Το παιδί όταν βρίσκεται στην πρώιμη ηλικία, 0-6 ετών , έχει ταχύτερο ρυθμό μάθησης από ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας.
  • Η πρώιμη παρέμβαση , επιπλέον, συμβάλλει στην ευκολότερη αποκατάσταση και βοηθάει στην καλύτερη αλληλεπίδραση με τους άλλους.

 

Λογοθεραπευτές και πρώιμη παρέμβαση 

  • Ο λογοθεραπευτής βοηθάει στην ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας.
  • Επιλέγει ένα εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας ή τρόπο ενίσχυσης και παραγωγής του λόγου και βοηθάει το παιδί να εκφράσει τις ανάγκες του.
  • Ξεκινάει με την βλεμματική επαφή και το ελεύθερο παιχνίδι αλλά έχει ως στόχο την επικοινωνία.

 

Γιατί να κάνεις πρώιμη παρέμβαση;

Η έγκαιρη παρέμβαση δεν είναι μια μορφή θεραπείας για το παιδί αλλά παρέχει στο παιδί εκπαίδευση, υποστήριξη και στους γονείς καθοδήγηση.

Η πρώιμη παρέμβαση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού!

Συμβάλει στην ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί, να αλληλεπιδρά λειτουργικά με το περιβάλλον και να βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

SOS: Μην ξεχνάτε πως μέχρι τριών ετών τα παιδιά πρέπει να μιλάνε σχεδόν σαν ένας ενήλικας. Κοιτάξτε τα ορόσημα ανά ηλικία και ακολουθήστε τις οδηγίες!

 

ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΧΡΟΝΟ! ΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΣΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ!

 

 

Αφήστε μια απάντηση