21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Alzheimer

 

 

 

 

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου Alzheimer

 

 Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο.

 Πρόκειται για μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Χαρακτηρίζεται από τρία στάδια που περιλαμβάνουν την νοητική έκπτωση και την απώλεια μνήμης, την έλλειψη προσανατολισμού και τη σταδιακή απώλεια ζωτικής σημασίας λειτουργιών, όπως είναι το περπάτημα, η ομιλία, η κατάποση, η αυτοεξυπηρέτηση και η επικοινωνία.

 Η θεραπεία των ασθενών, πέραν της λήψης φαρμακευτικής αγωγής και της τακτικής παρακολούθησης από τους θεράποντες ιατρούς, περιλαμβάνει και τη λογοθεραπεία, τη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία.

 Στόχο της λογοθεραπείας αποτελεί η απώλεια μνήμης και τα υπόλοιπα γλωσσικά και γνωστικά ελλείμματα που προκύπτουν. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέμβασης περιλαμβάνει ασκήσεις και δραστηριότητες για  τη τόνωση του εγκεφάλου, ώστε να βελτιωθούν οι γνωστικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, αλλά και οι γλωσσικές λειτουργίες, που αφορούν την επικοινωνία. Η λογοθεραπεία επικεντρώνεται επίσης και στην κατάλληλη κατάποση, τομέα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ασθενείς στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Τέλος, μελέτες αποδεικνύουν πως ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα με τη λογοθεραπεία από εκείνους που δεν έχουν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα.

 

 

Οι ασθενείς με Alzheimer δεν ξεχνούν από επιλογή

Ας μη το κάνουμε εμείς

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση