22η Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τον Τραυλισμό

Η 22η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τον Τραυλισμό, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, και κυρίως, το «άνοιγμα» της συζήτησης για ένα θέμα που πολλοί «αποφεύγουν».

Τι είναι ο Τραυλισμός;

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Αποτελεί μία σύνθετη διαταραχή που οφείλεται σε ένα συνδυασμό αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών αλλά και ψυχολογικών παραγόντων.

Ποια τα χαρακτηριστικά της ομιλίας των παιδιών που τραυλίζουν;

– επαναλήψεις ήχων και συλλαβών

–επαναλήψεις μονοσύλλαβων λέξεων

– επιμηκύνσεις ήχων

–επιφωνήματα όπως «εεε…», «μμμ…»

– παύσεις ανάμεσα σε μια λέξη

– παύσεις της ομιλίας

–αντικατάσταση λέξεων με περιφράσεις για την αποφυγή δύσκολων λέξεων

– παραγωγή λέξεων με μεγαλύτερη ένταση της φωνής

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση προϋποθέτει πάντα τη σωστή αντιμετώπιση. Η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού είναι το πρώτο βήμα, ώστε εμείς να εντοπίσουμε και το παιδί να εκφράσει αυτήν την εσωτερική σύγκρουση που κρύβει. Δεύτερο βήμα αποτελεί η λογοθεραπεία, με την οποία εφαρμόζονται τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις της φωνής και ρύθμιση της αναπνοής. Η λογοθεραπεία διαρκεί λιγότερο και έχει πιο άμεσα αποτελέσματα συγκριτικά με την ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, ενώ η λογοθεραπεία αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα, η ψυχοθεραπεία αντιμετωπίζει τα αίτια του προβλήματος. Έτσι, ο συνδυασμός των δύο είναι ουσιαστικά η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Το παιδί δεν «κολλάει» για να μας τραβήξει την προσοχή….Απλώς τραυλίζει.

Αφήστε μια απάντηση