Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τη Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) είναι αυτοάνοσο νόσημα που προκαλείται λόγω της φθοράς της μυελίνης, της ουσίας που περιβάλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα.

Συμπτώματα

  • Μυϊκά: Μυϊκοί σπασμοί, δυσκολίες στην κίνηση και αστάθεια
  • Μάτια: Διπλωπία, μείωση της όρασης, μη ελεγχόμενες κινήσεις ματιών
  • Έντερο & ουροδόχος κύστη: Λοιμώξεις ουροποιητικού, συχνοουρία, δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Μούδιασμα ή πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος
  • Ομιλία: κακή άρθρωση και πεσμένος τρόπος ομιλίας, δυσκολία στο μάσημα/κατάποση
  • Εγκέφαλος: κατάθλιψη, ζάλη, απώλεια ακοής, μειωμένη όρεξη για σεξουαλική δραστηριότητα

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα αξιολογούνται μόνον εάν η διάρκεια τους ξεπερνά τις 24 ώρες. Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα, ωστόσο η Μαγνητική Τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, η μελέτη του εγκεφαλονωτιαίου υγρού καθώς και τα προκλητά δυναμικά ενισχύουν και επιβεβαιώνουν την παρουσία της νόσου.

Ο ρόλος του λογοθεραπευτή

Παρ’ όλο που ο ρόλος της λογοθεραπείας στην ΣΚΠ δεν είναι ευρέως γνωστός, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων ομιλίας, φωνής και κατάποσης που μπορεί να προκύψουν.

Πιο συγκεκριμένα:

Προβλήματα λόγου και ομιλίας: Ο λογοθεραπευτής συμβάλλει στην επιβράδυνση των συμπτωμάτων της κακής άρθρωσης και της δυσφωνίας που παρατηρούνται στα διάφορα στάδια της νόσου.

Ανάμεσα στα συμπτώματα παρατηρούνται και προβλήματα ομιλίας (δυσαρθρία), κατάποσης (δυσφαγία) και φωνής (δυσφωνία). Οι αλλαγές στη λειτουργικότητα μπορεί να προκύψουν σε διάφορες φάσεις της εξέλιξης της νόσου ανάλογα με τον εντοπισμό της βλάβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα.Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι μύες της ομιλίας χρησιμοποιούνται επίσης και στην κατάποση, δεν είναι παράξενο το γεγονός ότι οι ασθενείς με δυσκολίες στην ομιλία μπορεί να παρουσιάσουν και προβλήματα κατάποσης. Η δυσφαγία προκύπτει από βλάβη των νεύρων που ελέγχουν τους μύες του στόματος και του λαιμού.

Κατάποση: Συμπτώματα δυσφαγίας μπορεί να είναι ο βήχας ή ο πνιγμός κατά την κατάποση ή η αίσθηση στάσης τροφής στον λαιμό. Εάν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα κατάποσης υπάρχει κίνδυνος υποσιτισμού ή/ και αφυδάτωσης καθώς και αναπνευστικές λοιμώξεις αφού τροφές και υγρά μπορεί να περάσουν από τον λάρυγγα στους πνεύμονες (εισρόφηση) αντί για τον οισοφάγο και το στομάχι. Η πιο συνηθισμένη επίπτωση είναι η πνευμονία λόγω εισρόφησης.

Το πρόγραμμα θεραπείας περιέχει ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της γλώσσας, των χειλιών, του προσώπου, εκμάθηση τεχνικών ελέγχου της ομιλίας, ασκήσεις ελέγχου αναπνοής, επιλογή κατάλληλου τρόπου εναλλακτικής επικοινωνίας (κάρτες, συσκευές, εφαρμογές, προγράμματα), ενώ συμβάλλει σημαντικά στην αναγνώριση της αίσθησης της διαδικασίας της κατάποσης για μπορεί να βοηθήσει την τροφή (στο μέτρο που μπορεί) να κατέβει σωστά, στην αλλαγή των τροφών και την υφή των τροφών (πχ. προσθέτοντας πηκτικές ουσίες ή πολτοποιεί τροφές όπου και όταν χρειάζεται) και στην εφαρμογή τεχνικών αλλαγής της θέσης του κεφαλιού και λαβών κατάποσης κατά την σίτιση για να διευκολυνθεί η κατάποση.

 

Μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ

Απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή για περισσότερες πληροφορίες

 

Αφήστε μια απάντηση