Tι είναι λογοθεραπεία;

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των δυσκολιών του λόγου, της φωνής και κατ’ επέκταση της επικοινωνίας σε παιδιά και εφήβους , καθώς και με προβλήματα μάσησης και κατάποσης, ανεξάρτητα από τα αίτια αυτών των διαταραχών.

Πότε χρειάζεται ένα παιδί λογοθεραπεία;

Προσπαθήστε να συγκρίνετε με παιδιά της ηλικίας του και αναρωτηθείτε:
Το παιδί σας:
– Σας ακούγετε να ΜΗΝ μπορεί να προφέρει σωστά ένα συγκεκριμένο γράμμα ή ήχο;
– Επαναλαμβάνει συχνά λέξεις ή τραυλίζει;
– Σας προβληματίζει η ένταση, η χροιά ή η ποιότητα της φωνής του;
– Είναι πάνω από 2,5 ετών και χρησιμοποιεί ελάχιστες λέξεις συνολικά (15 με 20);
– Μήπως οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τι λέει;
– Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το παιδί σας δυσκολεύεται να εκφράσει τις σκέψεις του εύκολα και καθαρά;
– Μήπως δυσκολεύεται να ακολουθήσει τις απλές οδηγίες σας;

Αν απαντήσατε «ναι» έστω και σε μια από αυτές τις ερωτήσεις, τότε το παιδί σας ενδέχεται να έχει μια διαταραχή λόγου ή ομιλίας και καλό θα ήταν προληπτικά να επικοινωνήσετε με ένα λογοθεραπευτή για περισσότερες πληροφορίες.

Λάβετε υπόψιν ότι τα παιδιά κάνουν άλματα ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει και με την ομιλία τους. Έτσι, να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι πολύ διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης λαμβάνοντας πάντα υπόψιν την διαφορετικότητα και τον διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού.

Τι είναι η Λογοθεραπευτική Αξιολόγηση;

Είναι ο ορθός και επιστημονικός τρόπος να απαντηθεί με μεγάλη βεβαιότητατο ερώτημα αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία λόγου και αν θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας.
Ένας λογοθεραπευτής κατά την διάρκειας της αξιολόγησης θα ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
– Θα λάβει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό από τους γονείς αναζητώντας πληροφορίες για την ανάπτυξη του παιδιού, το κληρονομικό υπόβαθρο, καθώς και ιατρικού τύπου δεδομένα.
– Βάση του ιστορικού, θα συνθέσει την διαδικασία της αξιολόγησης επιλέγοντας τα κατάλληλα διαγνωστικά εργαλεία-τεστ, τα οποία θα χορηγήσει στο παιδί. Η διαδικασία της αξιολόγησης με το παιδί διαρκεί συνήθως 45-60 λεπτά.
– Αν το κρίνει απαραίτητο, θα συζητήσει με την διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου (Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή, Ειδικό Παιδαγωγό κ.α.) και ίσως παραπέμψει σε κάποια από τις ειδικότητες αυτές για συμπληρωματική εκτίμηση.
– Τέλος, θα συντάξει την λογοθεραπευτική έκθεση, στην οποία θα περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία που ακολούθησε, τα αποτελέσματα των δοκιμασιών, τα συμπεράσματα που προέκυψαν, καθώς και την τελική εκτίμηση για το αν αντιμετωπίζει το παιδί κάποια δυσκολία στην ομιλία και αν χρήζει θεραπευτικής παρέμβασης ή όχι.
Η Αξιολόγηση Λογοθεραπείας είναι μια ευχάριστη διαδικασία για το παιδί, καθώς οι δοκιμασίες πραγματοποιούνται παίζοντας.

Ποιές δυσκολίες λόγου αντιμετωπίζονται;

Η λογοθεραπεία εφαρμόζεται στις παρακάτω δυσκολίες του λόγου και της ομιλίας παιδιών και ενηλίκων:

– Διαταραχές άρθρωσης
– Καθυστέρηση Λόγου
– Διαταραχές φωνολογικής ανάπτυξης
– Ειδική Γλωσσική Διαταραχή (S.L.I)
– Εξελικτικές Αναπτυξιακές Διαταραχές (Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή-Αυτισμός, Νοητική Υστέρηση, Σύνδρομα)/ Πραγματολογικές Διαταραχές
– Διαταραχές ροής της ομιλίας (Τραυλισμός, Ταχυλαλία)
– Νευρογενείς Διαταρχες , Δυσαρθρια, Δυσπραξία, Απραξία
– Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
– Διαταραχές Σίτισης / Κατάποσης
– Βαρηκοΐα
– Κρανιοπροσωπικές Ανωμαλίες (Σχιστίες)
– Διαταραχές Φωνής από Οζίδια, Πολύποδα, Κακή/ Μη Λειτουργική Χρήση Φωνής